Tom Ka Gai - thailändsk kycklingsoppa

Under hela min uppväxt har jag varit av den bestämda åsikten att soppa inte är mat. Det kan även ha att göra med att den enda soppan som serverades i det Köhlerska huset var blaskig tomatsoppa gjord på pulver, och att det alltid lyckdes serveras dom dagarna jag hade haft skola från 8 till 18 och kom hem vrålhungrig. Magen skriker av förtvivlan, man rusar in genom dörren för att förhoppningsvis få sätta tänderna i en saftig köttbit, en okristlig mängd kolhydrater eller någt annat mättande, slänger av sig skorna i hallen och ropar nästan panikslaget "VAD BLIR DET FÖR MAT!?" ........... också kommer mamma och ba:
 
Jag har gjort tomatsoppa :)))))))))
 
 
Ja, ni förstår. Men sen jag blivit tvungen att ta tag i matlagningen själv så har jag faktiskt upptäckt det fina med soppor. Det är ofta enkelt att göra, billigt, gott, också värmer det så skönt i magen. Min favoritsoppa är en thailändsk kycklingsoppa som heter Tom Ka Gai. Jag brukar modifiera receptet lite eftersom att jag sällan har citrongräs hemma och när jag väl köper det så är det dyrt och blir alltid över, samt lite andra småsaker som hjälper att göra det lite billigare och enklare. Det är verkligen jättegott! Om vi vill göra det extra matigt så brukar i lägga i lite risnudlar som får koka med dom sista minuterna, men det får kan välja själv. Bilden kommer från Icas hemsida där jag hittade receptet första gången. Jag är alltid så hungrig när maten väl är klar att jag aldrig orkar fota. Sen är ju mina uppläggningskunskaper lite bristande också - som David brukar säga, "din mat smakar alltid gott men... den ser fan inte god ut!"
 
 
Tom Ka Gai
(4 portioner)

1 burk kokosmjölk
1 tärning kycklingbuljong
5 dl vatten
2 msk riven färsk ingefära
1-2 stora kycklingfiléer (vi brukar köra på 1 för att vi är snåla)
10 st champinjoner
2 morötter
3 stjälkar salladslök
1 lime
1 msk chilipulver

Koka upp kokosmjölken med vattnet, buljongen, chilin och saften från limen.
Skär morötterna i slantar, skala och riv ingefäran, skiva champinjonerna tunt och skär kycklingen i små strimlor. Skär salladslöken i tunna skivor och lägg i den med.
Lägg i allting i kastrullen och låte det sjuda i ca 5 minuter tills kycklingen är genomkokt. Smaka av med lite salt. Klart!
 
 
I've got another confession to make, Recept (mat&bak) | |
Upp