Tom Ka Gai - thailändsk kycklingsoppa

Under hela min uppväxt har jag varit av den bestämda åsikten att soppa inte är mat. Det kan även ha att göra med att den enda soppan som serverades i det Köhlerska huset var blaskig tomatsoppa gjord på pulver, och att det alltid lyckdes serveras dom dagarna jag hade haft skola från 8 till 18 och kom hem vrålhungrig. Magen skriker av förtvivlan, man rusar in genom dörren för att förhoppningsvis få sätta tänderna i en saftig köttbit, en okristlig mängd kolhydrater eller någt annat mättande, slänger av sig skorna i hallen och ropar nästan panikslaget "VAD BLIR DET FÖR MAT!?" ........... också kommer mamma och ba:
 
Jag har gjort tomatsoppa :)))))))))
 
 
Ja, ni förstår. Men sen jag blivit tvungen att ta tag i matlagningen själv så har jag faktiskt upptäckt det fina med soppor. Det är ofta enkelt att göra, billigt, gott, också värmer det så skönt i magen. Min favoritsoppa är en thailändsk kycklingsoppa som heter Tom Ka Gai. Jag brukar modifiera receptet lite eftersom att jag sällan har citrongräs hemma och när jag väl köper det så är det dyrt och blir alltid över, samt lite andra småsaker som hjälper att göra det lite billigare och enklare. Det är verkligen jättegott! Om vi vill göra det extra matigt så brukar i lägga i lite risnudlar som får koka med dom sista minuterna, men det får kan välja själv. Bilden kommer från Icas hemsida där jag hittade receptet första gången. Jag är alltid så hungrig när maten väl är klar att jag aldrig orkar fota. Sen är ju mina uppläggningskunskaper lite bristande också - som David brukar säga, "din mat smakar alltid gott men... den ser fan inte god ut!"
 
 
Tom Ka Gai
(4 portioner)

1 burk kokosmjölk
1 tärning kycklingbuljong
5 dl vatten
2 msk riven färsk ingefära
1-2 stora kycklingfiléer (vi brukar köra på 1 för att vi är snåla)
10 st champinjoner
2 morötter
3 stjälkar salladslök
1 lime
1 msk chilipulver

Koka upp kokosmjölken med vattnet, buljongen, chilin och saften från limen.
Skär morötterna i slantar, skala och riv ingefäran, skiva champinjonerna tunt och skär kycklingen i små strimlor. Skär salladslöken i tunna skivor och lägg i den med.
Lägg i allting i kastrullen och låte det sjuda i ca 5 minuter tills kycklingen är genomkokt. Smaka av med lite salt. Klart!
 
 

Det finns ingen sten så tung som sorgen vi känner. Det finns ingen ros så vacker som minnena av dig

Jag har haft en liten datorpaus nu i några dagar. I onsdags åkte jag upp till Luleå för att gå på min bästa väns begravning och krama om och gråta tillsammans med hennes andra nära och kära. Det var troligtvis det jobbigaste jag gjort i hela mitt liv, och aldrig har gråtit så mycket som jag gjorde i torsdags. Det är först nu som det har börjat sjunka in på riktigt att hon faktiskt är borta, och jag har haft ganska svårt att hantera det. Inte mått så bra med andra ord. När någon har funnits vid ens sida i vått och torrt och varit ens fasta punkt sedan lågstadiet för att sedan brutalt ryckas ifrån en... det tar lite tid att återhämta sig.
 
Men det var en otroligt fin begravning, låtvalen var så klockrena (bland annat en instrumental version av Lalehs Some die young, och en kvinna som sjöng Utan dina andetag av Kent) och alla som älskade henne var där. Det låg så många rosa fina rosor på kistan att det började ramla ner tillslut. Haha, hon hade tyckt om det. Rara lilla Jossan, jag börjar gråta bara jag skriver det här. Men nu är hon nerbäddad i sin fina klänning och får hålla koll på mig där uppifrån istället. Och jag ska hålla koll på din familj.
 
Sov sött ängel. Du togs ifrån oss så brutalt och allting känns grått och kallt utan din värme, men en dag kommer vi ses igen och då ska jag krama dig och aldrig släppa. Jag älskar dig.

I've got another confession to make | | Kommentera |
Upp