Lätt som en plätt

Mormor har precis köpt sin första dator, och det är min uppgift att lära henne att använda den. Under dagens lektion så lärde jag henne att skriva i Word dokument, och ändra texten så att den blir fet, kursiv, större, mindre, osv.
Det svåraste var att försöka förklara skillnaden mellan att radera text med Back Space VS radera text med Delete. Satt i ungefär en halvtimme och försökte få henne att förstå. Försökte vara lite pedagogisk.

Ida: Men du ser det där strecket som blinkar, det är markören. Om du tänker dig att det är ett köttätande monster som äter upp allt i sin väg - då, ifall du trycker på Delete så har monstret sin mun på höger sida, och om du trycker på Back Space så får den sin mun på vänster sida.
Mormor: .... va?
Ida: Nä okej.. men tänk att det är ett svart hål då? Om du använder Delete så sugs det på höger sida in, och med Back Space sugs det på vänster sida in!
Mormor: Monster? Svart hål?
Ida: Ja, men det suddar åt olika håll.
Mormor: Vänta nu... så det du menar, utan att krångla till det med köttätande monster, är att Delete tar bort texten på höger sida om strecket, och Back Space tar bort på vänster sida?
Ida: ...Ja... så kan man ju också säga, om man nu vill göra det enkelt för sig.

Citera mig inte! | |
Upp